book-5610418_960_720
Průvodce podnikatele osobním rozvojem

Martin Smart

Průvodce podnikatele osobním rozvojem

Stát se majitelem firmy vyžaduje, abyste byli sami sebou. Znamená to vyrovnávat se se stresem, s lidmi, s velkými a riskantními projekty, s vzestupy a pády vašich příjmů a s dalšími problémy. Každá situace a vše nebo všichni, s nimiž musíte komunikovat, mohou vyžadovat různé druhy hodnot a postojů, které se musíte naučit a ztělesnit. Zbavit se špatných návyků a naučit se nové se může zdát nemožné, ale není tomu tak. K tomu, abyste byli v osobním rozvoji úspěšní, je zapotřebí disciplína, trpělivost a vytrvalost.

Osobní rozvoj musí být vždy cílem každého jednotlivce, zejména pak majitelů firem, protože úspěch vašeho podnikání může záviset na tom, jak budete řešit a rozhodovat se v různých situacích, které vás a vaši firmu mohou potkat. Na každém rozhodnutí záleží. Pokud se jako manažer dopustíte chyb nebo omylů, může vás to stát podnikání nebo podporu vašich zaměstnanců a zákazníků. Čím lepší jste jako jednotlivec, tím lepším manažerem můžete být pro své podnikání a tím lépe bude vaše podnikání nasměrováno na cestu úspěchu.

Osobní rozvoj

Osobní rozvoj je proces zdokonalování sebe sama, posuzování svých životních cílů a práce na získávání dovedností a hodnot pro svůj růst a maximalizaci svého potenciálu. Může se jednat o kroky k dosažení cílů v oblasti vzdělávání, o nové koníčky, učení se novým jazykům, posilování sebevědomí nebo zlepšování vztahů s ostatními lidmi. Pokud se pustíme do hloubky osobního rozvoje, existuje množství studovaných a diskutovaných konceptů týkajících se osobního rozvoje, ale my se zaměříme na osobní rozvoj jako majitele firmy.

Jaké jsou výhody osobního rozvoje pro majitele firmy?
Mít více dovedností a vlastností potřebných jako majitel firmy vám může být prospěšné v mnoha ohledech. Zde jsou některé z výhod, které vám může přinést práce a investice do sebe sama:

Důvěra zaměstnanců a zákazníků
Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou je třeba zlepšit, je vaše sociální já – vaše mezilidské vlastnosti a komunikace. Je důležité, aby vás zaměstnanci a zákazníci vnímali jako důvěryhodného majitele firmy; jako někoho, kdo je čestný a poctivý. Když lidé tyto žádoucí vlastnosti uvidí jako součást vaší identity, budou vám a vaší firmě lépe důvěřovat. Tím se vytváří loajalita zákazníků ke značce.

Vyhněte se chybám a špatným rozhodnutím
Některé z dovedností, které si můžete stanovit jako cíl pro zlepšení, jsou dovednosti specifické pro pracovní etiku a to, co vaše práce vyžaduje. Například ve finančních záležitostech budete potřebovat dovednost věnovat pozornost detailům. Pro rozhodování potřebujete mít kritické myšlení a umět vyhodnotit přínosy, kompromisy a důsledky. Seberozvoj navíc vede k celkovému zlepšení a kroku k tomu, abyste se stali všestranně rozvinutou osobností. Schopnost zvládat stres a své emoce vás zdokonalí v tom, abyste byli silným a vyrovnaným majitelem firmy tváří v tvář krizi. To vám pomůže vyhnout se chybám a špatným rozhodnutím, která vznikají, když se necháte ovládnout emocemi nebo když vám chybí určitá vlastnost potřebná pro danou věc.

Růst sebe sama a růst firmy
Tím, že jste úspěšní v osobním rozvoji, přinášíte úspěch i do svého podnikání. Jak rostete a zlepšujete se jako osobnost, stáváte se také lepším manažerem. Když je o vaše duševní zdraví dobře postaráno, nevybíjíte se na zaměstnance, neděláte impulzivní rozhodnutí, neuzavíráte se lidem nebo partnerům a podobně. Své zaměstnance můžete také inspirovat prací, kterou věnujete osobnímu rozvoji. Dokážete vytvořit prostředí, díky němuž je neustálé zlepšování sebe sama cílem pro každého. Tím také dáváte najevo svou pokoru jako majitel firmy, protože jste příkladem toho, že pro každého platí stejný standard – přijmout slabiny nebo zranitelná místa a pracovat na nich.

Jak můžete pracovat na osobním rozvoji

  1. Přečtěte si o tom
    Jedním z nejčastějších a nejúčinnějších způsobů, jak se lidé snaží zlepšit, je čtení o tom, v čem se chtějí zlepšit. Existují svépomocné knihy a existují blogy o osobním rozvoji. Když se chcete zlepšit v šetření peněz a dalších věcech, můžete si dokonce přečíst romány, které vás učí životním lekcím a hodnotám, jako je například kniha Nejbohatší muž v Babylonu od George Clasona. V knihkupectvích i na internetu je snadno dostupná řada materiálů ke čtení.
  2. Najděte si životního kouče nebo mentora
    Říká se, že najít si životního kouče nebo mentora je jeden z nejrychlejších způsobů, jak se učit a zlepšovat. Jejich zkušenosti a odborné znalosti v oblastech, ve kterých se snažíte dosáhnout pokroku, jsou tím nejcennějším, co se můžete naučit.
  3. Mějte se na pozoru
    Přemýšlejte o svých každodenních pokrocích. Co jste dnes udělali pro to, abyste pracovali na stanoveném cíli. Sebezdokonalování vyžaduje sebeuvědomění. Musíte důsledně sledovat svůj pokrok a hodnotit, co děláte každý den, abyste věděli, co ještě potřebujete rozvíjet.
  4. Odměňujte nebo trestejte sami sebe
    Rodiče vědí, že systém odměn a trestů je pro jejich děti jedním z nejúčinnějších způsobů výuky. Tento systém však nefunguje pouze u dětí. Může fungovat na kohokoli! Po dlouhém dni nebo hodinách učení se nové dovednosti se odměňte svým pohodlným jídlem. Při trestání se můžete věnovat povinnosti, kterou jste vždy nenáviděli. To vám může pomoci s pokrokem v seberozvoji.
  5. Buďte upřímní k tomu, co potřebujete zlepšit, a ke svému pokroku.
    Chcete-li vědět, jak se můžete zlepšit, můžete se zeptat lidí, kterým důvěřujete, na upřímné názory a postřehy týkající se postojů a dovedností, které potřebujete zlepšit. Díky tomu musíte být upřímní také sami k sobě a přijmout je. V průběhu práce na nich nepodvádějte sami sebe tím, že se budete domnívat, že jste v dané oblasti udělali dost. Pomalý pokrok je stále pokrokem. Rozvoj sebe sama bude vyžadovat spoustu času, trpělivosti a důslednosti, dokud se nestane součástí vaší identity.

Osobní rozvoj bude mít vždy své výhody, zejména pro majitele firem. Musíte mít na paměti, že úspěch vašeho podnikání je do značné míry ovlivněn vašimi rozhodnutími a vztahy s partnery, dodavateli, zaměstnanci a zákazníky. Být nejlepší verzí sebe sama bude pro vaši firmu vždy to nejlepší. Úspěch je vždy na dosah každému. Pracujte na něm. Uchopte ho!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

Bonusová otázka. Co myslíte? 😊

✨Podle mě je nejtrefnější odpověď: Co chce.✨

Na sezení za mnou občas chodí lidé, kteří

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

✨Duše se vyvíjí na základě voleb.✨

Prožívá výsledky svých voleb a tím se učí, zjišťuje kým je a volby následně

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

Odpověď z mé praxe je ta, že úplně stejně, jako když na začátku nepoznáš “karmického partnera”.

✨Cítíš přitažlivost. Cítíš, že

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

✨Duše jsou jako sněhové vločky ✨

každá zcela unikátní, a přitom z takřka stejného “materiálu”. Poslání Duše není o konkrétní

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

Na to je hned několik odpovědí! 😊

Ve zkratce – cokoli, co Ti přináší pocit spojení s něčím, co Tě

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

To je velmi zajímavá otázka, a odpověď na ni nacházím při každém sezení s vámi.

✨Hlas ega je hlas naší