yoga-3966038_1920
Jaké je spojení mysli a těla s duchem? 

DoVědomí.cz

Jaké je spojení mysli a těla s duchem? 

Spojení mysli, těla a ducha popisuje tři vždy propletené aspekty sebe sama. Fyzické, mentální a duchovní se spojují, aby z nás udělaly to, kým jsme. O těle, mysli a duchu mluvíme jako o samostatných částech nebo aspektech nás samých, ale je to spíše pro pohodlí a pro referenční rámec. Mysl není oddělena od těla o nic víc, než jsou od těla odděleny palec na noze nebo játra. 

Spojení mysli a těla s duchem je úžasná věc. Když pochopíte, podpoříte a využijete její sílu, získáte přístup ke třem pilířům holistického léčení a budete lépe schopni projevit své skutečné touhy. Inspiruje a informuje o vašich zkušenostech.

Starověké národy chápaly, že zdravá mysl pomáhá vytvářet zdravé tělo a zdravé tělo je důležité, pokud chcete zdravou mysl.

I když se zdá, že pouze tělo nebo část těla potřebuje uzdravení, příčina se může vysledovat zpět do mysli nebo ducha. Když je tomu tak, léčení mysli podporuje léčení těla. Stejně tak nemoc v těle může způsobit poruchy v mysli. Tato porozumění formovala i moderní medicínu mysli a těla. Například lékařští vědci vědí, že duševní stres je příčinou většiny nemocí.

Ale je toho víc.

Po tisíce let starověké národy také věřily, že každá živá bytost je spojenou součástí „všeho, co je“ v síti života. Nemohli byste oddělit vnímající bytost od celku stvoření o nic víc, než byste mohli oddělit mysl od těla nebo ducha. Aby toto porozumění posílili a upevnili, účastnili se propracovaných rituálů, aby přiměli mysl a ducha pracovat na uzdravení těla. 

Na východě se praktiky jako chi gong, tai chi a  jóga  vyvinuly jako praktiky k posílení spojení mysli, těla a ducha.

Příklady spojení mysli, těla a ducha

Až se příště budete cítit ve stresu, všimněte si svých fyzických, mentálních a emocionálních symptomů. co si říkáš? Jaké emoce prožíváte? Jaké pocity zažívá vaše tělo? Můžete mít zpocené ruce, zúžené vidění a rychlejší srdeční tep. Vaše mysl může závodit, cítit paniku nebo vztek. Vaše modlitby, pokud se je můžete modlit, mohou být tajné a zaměřené na sebe. Rozjímání? Zapomeň na to. Když se však cítíte klidní a rozpínaví ve své mysli, vaše tělo je uvolněné, můžete dýchat. Můžete se cítit spojeni se svou intuicí, se „všem, co je“ a božským. Můžete se cítit inspirováni k vděčnosti, chvále, zpěvu a tanci.

Zde je několik dalších příkladů:

Zvažte, kdy si zraníte část těla nebo onemocníte. Celá vaše bytost je ovlivněna. Bolest v naraženém palci na noze vyzařuje celým tělem. Je těžké myslet na něco jiného.

Zvažte, co se stane, když uslyšíte opravdu dobré zprávy. Cítíte vzrušení, vaše tělo je nabité energií.

Všimněte si, jak se celá bytost dítěte pohybuje a reaguje na každou nuanci emocí a fyzických pocitů. 

Dualismus mysli a těla

Ve středověku se názory na spojení mysli, těla a ducha začaly měnit. Filozof 17. století René Descartes popularizoval názor, že mysl a tělo jsou oddělené entity. Jeho teorie dualismu mysli a těla získala následovníky, čímž ovlivnila náboženskou teologii a medicínu. Z této filozofie se vyvinul náš konvenční alopatický lékařský model  ošetřování částí namísto celého člověka. 

Navzdory tomuto chybnému učení jazyk nadále odrážel vrozené znalosti lidí o spojení mysli a těla s duchem.

Pravděpodobně jste slyšeli nebo používali výrazy jako tyto:

“Má zlomenou duši” 

“Věděl jsem to ve svých útrobách” 

“Cítím to v duši.” 

„Byl jsem tak vyděšený/vzrušený, že mi vstávaly vlasy na hlavě.

„Moje srdce puká láskou“ nebo „láme se žalem“.

“Jsem tak nervózní, že mám motýly v břiše.”

Než se děti naučí maskovat své pocity, předvedou, jak se tělo a mysl integrují do dokonalé synergie. Můžete sledovat, jak rychle jejich emoce ustupují a proudí tím, co jejich těla dělají. Ječící křik, slzy, rudá tvář a mávající ruce a nohy jasně vyjadřují pocity hněvu a izolace. Jiskřící oči, plné růžové tváře, chichotající se smích a tleskající ruce vyjadřují jejich potěšení.

Je mysl nad tělem?

Je všeobecně známo, že naše mysl tvoří naše těla. Nevědomé části mozku řídí automatické biologické procesy bez potřeby myslící mysli. Když do směsi vnášíme emoce, mozek produkuje chemikálie, které vstupují do těla a ovlivňují jeho fungování. Například: stresující myšlenky způsobují vzestup kortizolu, který připravuje tělo na úprk nebo obrany na úkor imunity a hojení. Pozitivní myšlenky způsobují nárůst chemických látek pro dobrý pocit, které navozují relaxaci a léčení. 

Myslící vědomá mysl  může způsobit dobrovolné reakce. Rozhodnete se zadržet dech, dočasně přestanete dýchat. Rozhodnete se zvednout ruku, signál je poslán do svalů a jde nahoru. 

Odborníci kdysi věřili, že mysl je jen jiné jméno pro váš mozek. (Někteří stále ano.) Ale výzkum ukazuje, že vaše mysl je ve vašem těle a dokonce i kolem vašeho těla. 

Přestože váš mozek má silný vliv na vaše tělo, ve spojení mysli a těla je mnohem více než ve vztahu pán-otrok. Víra, že síly mysli a úrovně vědomí patří pouze mozku, je víra minulosti. 

Lidská inteligence zahrnuje mnohem více než jen kognitivní inteligenci mozku. Nejen mozek komunikuje s tělem, ale části těla komunikují s mozkem. A stejně tak mikroby žijící v nás. Každý z nich neustále ovlivňuje druhé.

Buňky a mysl tělo a duch spojení

Buněčný biolog Bruce Lipton, PhD přirovnává buňky k miniaturním lidem. Protože mají stejné systémy a receptory jako kůže, vnímají své prostředí a komunitu buněk obecně. Jejich prostředí je ovlivněno živinami, toxiny a vnímáním jednotlivce. To znamená, že naše přesvědčení, postoje, myšlenky a pocity ovlivňují naši biologii v dobrém i zlém. Tyto faktory ovlivňují, jak se geny projevují, více než DNA. Není to záležitost přírody versus živit, ale vychovávat nad přírodou. 

Buňky spolu neustále komunikují prostřednictvím fotonů světla ve vrstvě lidského energetického pole přímo vně těla. Přijímají informace z mozku a energetického pole a podle toho reagují. Když prožíváme emoci, naše buňky prožívají stejnou emoci prostřednictvím energetických vibrací a změn v chemii těla. Každá buňka v těle funguje samostatně a jako člen komunity, která tvoří vaše tělo.

Spojení srdce-mozek

Vaše srdce má tisíce vlastních neuronů, které zahajují komunikaci s mozkem prostřednictvím nervu vagus a naopak.

U savců se mozek i srdce podílejí na přijímání, dekódování a zpracování intuitivních informací. Zdá se však, že srdce obdrží tuto informaci jako první. Na rozdíl od lidí ze Západu, kteří kladou velký důraz na myšlení a učení prostřednictvím mozku, některé domorodé kultury učí mladé lidi vnímat a myslet srdcem. Teprve když jsou starší, učí se přistupovat k informacím také svým mozkem. 

Věděli jste, že vaše srdce má mnohem větší elektromagnetické pole než váš mozek? Následující video srdeční inteligence vysvětluje, jak koherence, jednota nebo sladění srdce s mozkem, vyvolává klidný stav, který pozitivně ovlivňuje vás i ostatní. 

Vědci také našli struktury podobné mozku v jiných systémech v celém těle. Střevo se někdy nazývá druhý mozek. Výzkumníci také zjistili, že miliardy mikrobů sídlících ve střevech a v celém těle na nás mohou mít největší vliv ze všech. Ovlivňují fungování těla a komunikují přímo s mozkem. 

Duch nebo duše

O tom, zda máme aspekt sebe samých nazývaný „duše“ nebo „duch“ a zda se tato „duše“ spojuje s vědomím mimo nás, se vášnivě diskutuje.

Mezi lidmi je dlouho zažitá víra, že máme duši, jiskru božství v sobě. Tato jiskra nás spojuje se „všem, co je“. Je to naše pravá přirozenost, naše vyšší přirozenost. Tato povaha je vibračně vyšší než samoúčelné, ale nezbytné ego. Je to naše autentická přirozenost Lásky. Prostřednictvím svého ducha odpouštíme, projevujeme soucit, vyvíjíme se jako jednotlivci a cítíme volání žít podle svých životních cílů.

Populární teorie říká, že vaše osobní místní mysl je propojena s univerzální myslí. Místní mysl je nad tělem a nelokální mysl je mimo osobní vědomí. Je to nekonečno, příroda, vesmír. Všichni podléháme jejím zákonům.

Existuje mnoho jmen pro univerzální mysl a rozsah, který je jí přisuzován. Někteří tomu říkají Bůh. Jiní tomu říkají Příroda nebo Vesmír, Pole nebo Nekonečná inteligence. Věří se, že toto je oblast veškerého vědění a naše spojení se „všem, co je“. 

Můžeme cítit Jednotu Pole a využít jeho moudrost na  nadvědomé úrovni mysli . 

Projevující se spojením mysli s tělem a duchem

Musíme se toho hodně naučit o využití silného potenciálu spojení mysli a těla s duchem pro přístup k intuici, léčení sebe samých a projevování našich tužeb srdce. 

Mysl-tělo funguje tajemným, často nepředvídatelným způsobem. Lidé, kteří zažili spontánní uzdravení, vědí, že k  uzdravení může dojít a děje se bez jakéhokoli vědomého úsilí z naší strany.   Tomu se říká placebo efekt. Totéž platí o lidech, kteří věřili, že jsou prokletí. Díky síle nocebo efektu se mohou chovat jako zombie, svíjet se v bolesti nebo se k smrti vyděsit ze sugesce a podvědomé víry v její sílu.

Vědci usilovně pracují na vyřešení těchto záhad. Kromě zkoumání výhod koherence srdce a mozku vedly nedávné vědecké objevy o neustále se měnící kvalitě mozku k mnoha výzkumům,  jak přepojit mozek  k léčení, dosahování cílů, soucitu a tak dále. .

Propojení mysli a těla

Jednotlivci a metafyzičtí praktici používají techniky k přístupu k moudrosti spojení mysli, těla a ducha. Úspěšnost a přesnost těchto metod se liší podle dovedností, schopnosti uvolnit se a dosáhnout soudržnosti, systémů přesvědčení, odpoutanosti od výsledku a možná prvků, kterých si ještě neuvědomujeme. 

Několik  technik síly podvědomí  je oblíbeným nástrojem pro deprogramování a posunutí zastaralých vzorců a  omezujících přesvědčení.  Nabízejí nové sugesce vaší mysli, neutralizují náboj znepokojujících emocí, aby se mohla uvolnit mentální, duchovní a fyzická energie. Spolu s mentálním cvičením k procvičování nových způsobů bytí a jednání mají mozek a tělo energii, obvody a zkušenosti potřebné k vytvoření zdravější a šťastnější budoucnosti. 

Příklady technik manifestace mysli a těla zahrnují:

vizualizace

afirmace

hypnóza

techniky uvolnění emocí

rozjímání

Někteří lidé používají  svalové testování  nebo kyvadla jako způsob, jak získat přístup k moudrosti podvědomí pro informace o čemkoli, z čeho jsou nejlepší léky a techniky, které potraviny jsou škodlivé, a tak dále.

Shrnutí spojení mysli a těla a ducha

Musíme se toho hodně naučit o tom, jak jsou mysl, tělo a duch jedno, a také o tom, jak jsme spojeni s větším celkem. 

Přestože váš mozek má silný vliv na vaše tělo, ve spojení mysli a těla je mnohem více než ve vztahu pán-otrok. Víra, že síly mysli a  úrovně vědomí  patří pouze mozku, je víra minulosti. 

Spojení mysli, těla a ducha je víc než jen abstrakce  nebo způsob, jak získat to, co chcete. Je to tím, kým jste jako úžasná celá bytost. Když se vidíte jako celek namísto konglomerátu částí, filozofie  holistického léčení a zdraví  dává dokonalý smysl. Potřeba podporovat a pečovat o své celé já se stává stejně samozřejmou jako potřeba krmit, oblékat a umýt své tělo. Když milujete mysl, tělo a ducha a staráte se o ně, bude z toho mít užitek celé vaše já. Ostatní mají také prospěch. 

Jedna odpověď

  1. Vcelku zdařilé pojednání o duchu mysli a tělu.Líbí se mi ,hodnotím ,jako poučné a pravdivé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

Bonusová otázka. Co myslíte? 😊

✨Podle mě je nejtrefnější odpověď: Co chce.✨

Na sezení za mnou občas chodí lidé, kteří

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

✨Duše se vyvíjí na základě voleb.✨

Prožívá výsledky svých voleb a tím se učí, zjišťuje kým je a volby následně

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

Odpověď z mé praxe je ta, že úplně stejně, jako když na začátku nepoznáš “karmického partnera”.

✨Cítíš přitažlivost. Cítíš, že

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

✨Duše jsou jako sněhové vločky ✨

každá zcela unikátní, a přitom z takřka stejného “materiálu”. Poslání Duše není o konkrétní

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

Na to je hned několik odpovědí! 😊

Ve zkratce – cokoli, co Ti přináší pocit spojení s něčím, co Tě

blue and pin abstract painting
12. 4. 2023

To je velmi zajímavá otázka, a odpověď na ni nacházím při každém sezení s vámi.

✨Hlas ega je hlas naší